Honung som gör skillnad

En mångfald i honung

Svensk honung från Gästrikland med spännande naturliga smakvariationer av nektar från närområdets blommor under vår, sommar och höst ger oss både ljusa och mörka honungssorter.

Det unika i Säljans Bigårds honung är skillnad i smak och färgnyanser beroende på vilken bikupa och månad honungen skördats. 

 

Detta är honungen för oss som uppskattar den naturliga skillnaden mellan försommarhonung, högsommarhonung, sensommarhonung och sorthonung. 

Sorthonung är honung som måste uppfylla en rad olika kriterier.  Det krävs en väldig precision och kunskap att skatta honungen vid precis rätt tillfälle för att få ut ren sorthonung. För att få det intygat så skickas varje batch sorthonung på analys.

Varianter av honung

Flytande honung är kallslungad, rå, naturell, orörd och icke uppvärmd i processen. Den flytande honung kommer att kristallisera sig efter en tid. Förvaras i rumstemperatur och förbruka den inom några månader eller lägga den i frysen. (Förvara ej i kylskåp för runt 12 - 14 grader kristalliseras den som bäst).

Medelfast honung är kallslungad, rå, naturell, rörd och icke uppvärmd i processen. Rörd görs den efter eget recept med en ymp för att bli len och krämig i texturen. En ymp ger en kontrollerad fullständig kristallisering så att honungen kan hålla många år i rumstemperatur med samma lena textur i medelfast form.

Honung i vaxkaka är en riktig delikatess. Här ligger honungen kvar i binas egen vaxkaka, vilket betyder att honungen ej är slungad eller rörd. Naturligare än så kan det inte bli. 

Honung som gör skillnad för miljön - med en skillnad i smak och färgnyans!