Honung som gör skillnad
Begränsad mängd av honung
Mängden av honung varierar från år till år då binas insamling av nektar är väderberoende.
Sedan är vårt fokus att hålla friska bin. Här byter vi vax regelbundet och låter bina bygga upp nya vaxkakor. Det gör att bina själva förbrukar extra mycket med honung.
Först och främst honung till bikupan och det lilla överskott som blir tar vi hem till Honungshuset.
Mångfald i honung
Här finns honung från södra Norrland med spännande naturliga smakvariationer. Bin samlar in nektar från närområdets blommor under vår, sommar och höst och ger oss både ljusa och mörka honungssorter. Vår jordmån och klimat sätter sin prägel på smaken.
Flera gånger per år så skattas lite honung. Här hålls varje bigårds honung separat för att verkligen kunna få en mångfald av skillnad i smak och färgnyanser.
Detta är honung för oss som uppskattar den naturliga skillnaden mellan försommarhonung, högsommarhonung, hösthonung och sorthonung.
Sorthonung är honung som måste uppfylla en rad olika kriterier. Det krävs en väldig precision och kunskap att skatta honungen vid precis rätt tillfälle för att få ut ren sorthonung. För att få det intygat så skickas varje batch sorthonung på analys.
Varianter av honung
Orörd honung är kallslungad, rå, naturell och icke uppvärmd i processen. Den orörda honung är flytande och kommer att kristallisera sig efter en tid. Förvara i rumstemperatur och förbruka den inom några månader eller lägg den i frysen. (Förvara ej i kylskåp för runt 12 - 14 grader kristalliseras honung som bäst).
Medelfast honung är kallslungad, rå, naturell, rörd/krämad och icke uppvärmd i processen. Rörd görs den efter eget recept med ibland en ymp för att bli len och krämig i texturen. Med ymp menas att vi tillsätter en liten del honung dom har den textur vi önskar på den aktuella batchen. En ymp ger en kontrollerad fullständig kristallisering så att honungen kan hålla många år i rumstemperatur med samma lena textur i medelfast form. Förvaras i rumstemperatur.
Honung i vaxkaka är en riktig delikatess. Här ligger honungen kvar i en bit vaxkaka. Sedan fylls burken upp med orörd honung.