Formfranska med honung

Bland det godaste som finns är nygräddat hembakat bröd. Formfranska sötad med honung istället för vitt socker. Bröd på rena råvaror där du vet exakt vad som finns i, nyttigare för kroppen och miljön.

Detta recept ger två bröd.

1 paket jäst

5 dl vatten

1 dl olivolja

2 msk svensk honung

1 msk flingsalt

cirka 12 dl ekologiskt vetemjöl special 

 

Smörj brödformarna med:

2 msk smör

1 msk sesamfrön


Värm vatten till ljummen temperatur, cirka 35-37 grader.

Smula jäst i en bunke/köksassistent. Tillsätt olivolja, honung och salt.

Blanda med vattnet så att jästen löses upp.

Häll i vetemjölet under omrörning. Blanda degen mycket väl tills den blir elastisk, cirka 5 minuter i köksassistenten. Längre tid om den blandas för hand. 


Låt jäsa 40 - 50 minuter under en kökshandduk.

Smörj två avlånga brödformar med smör och strö sesamfrön i botten på formen.

Knåda degen en halv minut, dela i två delar och lägg degen i brödformarna.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Låt jäsa 30 minuter under en kökshandduk.

Pensla brödet med vatten före gräddning.

Grädda i ugn cirka 25 minuter.

Pensla brödet med vatten efter gräddning så att ytan ej blir för hård.

Låt brödet svalna på galler.

Skär upp i skivor och njut av ett gott bröd.

Tips, Passar väldigt bra att frysa in i skivor så är det bara att ta upp och rosta, så finns ingen risk att brödet ligger framme och blir dåligt. Det är hållbar konsumtion att inte låta bröd bli dåligt och slängt i soporna.

Lämna en kommentar