Tekakor med rivna morötter och honung

Hembakade tekakor med rivna morötter är favoritbrödet jag bakat i många år. Tekakor som är fluffiga, mjuka och väldigt goda till både frukost och kvällsfika. De är lite extra fiberrika av kruskakli och morötterna och så mycket godare jämfört med köpta tekakor!

Ingredienser:

6 dl vatten

3 dl fiberhavregryn

1 dl kruskakli 

ca 12 dl Vetemjöl special (högre proteinhalt än vanligt vetemjöl)

50 gram jäst

2 msk honung

2 st stora eller 4 st små morötter

2 tsk salt

100 gram smör

 

Gör så här:

1) Koka ihop en gröt av vatten, havregryn och kruskakli i ca 3 minuter.

2) Lägg i smöret så det smälter i gröten.

3) Låt gröten svalna till 38 grader.  Fingervarmt.

4) Smula jästen i en bunke. (Jag använder en bakmaskin så att degen blir ordentligt knådad.)

5) Lägg i honung, salt och rivna morötter i bunken.

6) Blanda i gröten i bunken.

7) Tillsätt mjölet lite i taget i bunken. 

8) Knåda degen ordentligt i 10 minuter.

9) Degen ska vara precis så lagom degig men lite kladdig så att du får lite kladd på fingrarna.

10) Jäs under en handduk i 1 timme.

11) Knåda degen en minut. 

12) Dela i 20 st bitar som kavlas ut med hjälp av lite mjöl, lägg på bakplåtspapper och nagga med en gaffel.

13) Sätt ugnen på 250 grader.

14) Jäs brödet under handduk i 45 minuter.

15) Grädda brödet i ca 8 minuter.

16) Pensla tekakornas upptill med vatten så de förblir mjuka och låt dem svalna.

 

Njut av goda hemlagade tekakor.

 

Lämna en kommentar