Tekakor med rivna morötter och honung
Hembakade tekakor med rivna morötter är favoritbrödet jag bakat i många år. Tekakor som är fluffiga, mjuka och väldigt goda till både frukost och kvällsfika. De är lite extra fiberrika och så mycket godare jämfört med köpta tekakor!
Ingredienser:
6 dl vatten
3 dl fiberhavregryn
1 dl kruskakli
ca 12 dl Vetemjöl special (högre proteinhalt än vanligt vetemjöl)
50 gram jäst
2 msk honung
2 st stora eller 4 st små morötter
2 tsk salt
100 gram smör
Gör så här:
1) Koka ihop en gröt av vatten, havregryn och kruskakli i ca 3 minuter.
2) Lägg i smöret så det smälter i gröten.
3) Låt gröten svalna till 38 grader. Fingervarmt.
4) Smula jästen i en bunke. (Jag använder en bakmaskin så att degen blir ordentligt knådad.)
5) Lägg i honung, salt och rivna morötter i bunken.
6) Blanda i gröten i bunken.
7) Tillsätt mjölet lite i taget i bunken.
8) Knåda degen ordentligt i 10 minuter.
9) Degen ska vara precis så lagom degig men lite kladdig så att du får lite kladd på fingrarna.
10) Jäs under en handduk i 1 timme.
11) Knåda degen en minut.
12) Dela i 20 st bitar som kavlas ut med hjälp av lite mjöl, lägg på bakplåtspapper och nagga med en gaffel.
13) Sätt ugnen på 250 grader.
14) Jäs brödet under handduk i 45 minuter.
15) Grädda brödet i ca 8 minuter.
16) Pensla tekakornas upptill med vatten så de förblir mjuka och låt dem svalna.
Njut av goda hemlagade tekakor.
Lämna en kommentar