Tekakor med rivna morötter och honung

Hembakade tekakor med rivna morötter är favoritbrödet jag bakat i många år. Tekakor som är fluffiga, mjuka och väldigt goda till både frukost och kvällsfika. De är lite extra fiberrika och så mycket godare jämfört med köpta tekakor!

Ingredienser:

6 dl vatten

3 dl fiberhavregryn

1 dl kruskakli 

ca 12 dl Vetemjöl special (högre proteinhalt än vanligt vetemjöl)

50 gram jäst

2 msk honung

2 st stora eller 4 st små morötter

2 tsk salt

100 gram smör

 

Gör så här:

1) Koka ihop en gröt av vatten, havregryn och kruskakli i ca 3 minuter.

2) Lägg i smöret så det smälter i gröten.

3) Låt gröten svalna till 38 grader.  Fingervarmt.

4) Smula jästen i en bunke. (Jag använder en bakmaskin så att degen blir ordentligt knådad.)

5) Lägg i honung, salt och rivna morötter i bunken.

6) Blanda i gröten i bunken.

7) Tillsätt mjölet lite i taget i bunken. 

8) Knåda degen ordentligt i 10 minuter.

9) Degen ska vara precis så lagom degig men lite kladdig så att du får lite kladd på fingrarna.

10) Jäs under en handduk i 1 timme.

11) Knåda degen en minut. 

12) Dela i 20 st bitar som kavlas ut med hjälp av lite mjöl, lägg på bakplåtspapper och nagga med en gaffel.

13) Sätt ugnen på 250 grader.

14) Jäs brödet under handduk i 45 minuter.

15) Grädda brödet i ca 8 minuter.

16) Pensla tekakornas upptill med vatten så de förblir mjuka och låt dem svalna.

 

Njut av goda hemlagade tekakor.

 

Lämna en kommentar