Rågsiktskakor med vetekross och honung

Baka eget bröd är både godare och billigare.

Här kommer ett bröd som passar bra till både frukost och mellanmål.

Receptet ger fyra stora rågsiktskakor.

Gör så här:

Smula jästen i degbunken.

Smält smöret. Tillsätt olivolja, honung, salt, vetekross och mjölk. Värm till 37 grader och häll det sedan på jästen i degbunken.

Mortla anis och lägg i degbunken.

Blanda allt väll tillsammans med rågsikt.

Häll sedan i vetemjöl i små omgångar och bearbeta degen väl i 10 minuter. Jag använder en köksassistent så att degen blir ordentligt knådad. Degen ska släppa från kanterna och hur mycket vetemjöl som behövs är lite olika. Ibland behövs lite mer och ibland lite mindre.

Jäs degen i en timme.

Dela degen i fyra delar och platta ut till runda kakor.

Låt jäsa 30 minuter på oljade eller smörade ugnsplåtar. Lägg en bakhandduk över brödet medans det jäser.

Pensla med vatten på ytan innan du sätter in brödet i ugnen.

Grädda cirka 15 minuter i 200 grader varmluft.

Ingredienser:

0,5 dl olivolja
50 gram smör
1 paket jäst
0,5 dl honung
2 tsk salt
4 dl lättmjölk
6 dl rågsikt
0,5 dl vetekross
1 msk anis
Vetemjöl special

Lämna en kommentar