En solig dag i November

Hej!

I lördags var det soligt och ca 8 grader mitt på dagen och vi såg att några bin var ute och flög. Då bestämde vi oss för att det var en bra dag att öppna locken på bikuporna och göra oxalsyrabehandling. Det får inte vara för kallt när man öppnar för då kan bina frysa. Det får också inte vara för varmt för bina ska sitta i ett klot för att göra behandlingen. Knepigt läge ibland och många beslut man ska ta.

Först åkte vi en tur till Järbo biredskap och köpte oxalsyra och såklart köpte vi en burk av deras honung. Vi gillar att kolla på andras burkar och etiketter samt prova kvaliten på olika honung. Vi gör ”konkurrentanalys” luktar, smakar och kollar konsistensen. Ungefär som en vinprovning. Roligt och gott 😊

Enligt ekologiska principer kan man oxalsyrebehandla i November eller December mot varroakvalster och fast vi knappt har några varroa så ska vi göra en behandling. Vill ju inte riskera att få ett utbrott eller något samhälle som dör av det. Så för att vara snäll mot bina och ha dem friska gör vi det för deras skull och det ska inte skattas honung från de ramar som finns i yngelrummen. Hållbar biodling har många olika saker att tänka på och det ska vara bra för alla.

Vi öppnar och kollar bikuporna. Det ser bra ut, bina sitter lugnt i ett klot och det finns ramar fulla med honung. Vi droppar några droppar behandling på klotet och stänger sedan kuporna för  gott för detta år. 

Nu blir det många månader innan det blir vår och vi kommer få se alla fina bin igen. Längtar redan 😊

 

 

Höstliga hälsningar från  Säljans Bigård 

Lämna en kommentar