Vad är hållbar konsumtion av mat?

Hej!

Jag sitter och tänker på vad som är hållbar konsumtion och att den frågan kan tolkas och svaras olika beroende på vem man frågar. Läste nyligen en rapport som togs fram inom forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption – från nisch till mainstream.

Sverige är ett land där det importeras mycket så vår konsumtion ger miljöpåverkan i länder utanför Sverige. Vi konsumerar som om det skulle finnas 4 jordklot. Sverige ligger på plats nummer 14 av världens ”värsting” länder och vår konsumtion ger upphov till stora miljökonsekvenser. Växthusgasutsläpp, användning av icke- förnyelsebara resurser såsom metall, användning av färskvatten och utsläpp av miljögifter. Tänk om vi kunde konsumera endast 25% av vad vi gör idag!

Hållbar konsumtion av mat är att använda all mat som köps och minimera det som slängs. Läste att en tredjedel av all mat som producerats slängs i soporna (100 kg per person i Sverige). Det är verkligen inte hållbart.

Hållbar konsumtion är att välja det som är ekologiskt, miljövänligt odlat utan kemiska bekämpningsmedel. Lokalt producerat småskaligt efter miljövänliga metoder kan vara lika bra val för många små producenter har inte certifierat sig på grund av den extra kostnaden.

Hållbar konsumtion är att välja mat som fraktats kort väg. Ät därför i första hand det som är närproducerat. Samt så har Sverige generellt hållbarare tillverkning och tillgång till energi med låga klimatutsläpp. Vi ska inte flytta vår klimatpåverkan till andra länder som har mindre resurser och drabbas hårdare av klimatpåverkan.

Ett av de 17 Globala klimatmålen handlar om Hållbar konsumtion och produktion och vi kan alla tänka på vad vi gör för val varje dag för att bidra till det.

Här är en lista på vad man kan göra för att äta hållbarare
  • Minska rött kött
  • Köpa produkter som är ekologiskt certifierade eller rättvisemärkt 
  • Stärka lokala samhället och ekonomin
  • Handla direkt av producenten
  • Odla, plocka bär och svamp, förädla och förvara
  • Minska matsvinnet, ta hand om resterna, kolla butikens rea på kort datum
  • Laga mer vegetariskt 
  • Minska användningen av förpackningar
  • Äta säsongsanpassat

 Min lista är inte komplett, den är gjord på de punkter jag tycker är mest viktiga.

Alla kan vi göra några bättre val tror jag.

Hälsningar Chatarina 

Lämna en kommentar