Varför ska man äta säsongsanpassad mat?
Hej!
I ett tidigare inlägg "Vad är hållbar konsumtion av mat?" pratade jag om hållbar matkonsumtion och att en sak man kan göra är att äta säsongsanpassat.
Så till frågan, Varför ska man äta säsongsanpassad mat?
Grönsaker och frukt växer och är mogna olika tider på året och i Sverge så växer inte så mycket under vintern utan det mesta måste importeras. Att äta säsongsanpassad mat innebär att äta mat som odlas i vår närhet just nu.
Så ur ett miljöperspektiv så är det bättre att äta mat som inte behöver importeras. Då minskas transporter och utsläpp.
Ur ett ekonomiskt perspektiv är det klokt att köpa säsongsanpassad mat då det som finns i säsong finns i större mängd och priset är lägre än när det är icke säsong.
Hälsoperspektivet är att grönsakerna/frukterna innehåller mer nyttigheter och smakar godare då den har skördats precis när den är mogen (Jämfört med frukt som plockas på andra sidan jordklotet och mognar under transporttiden till Sverige).
Läs även på Naturskyddsföreningen.
Nu är det Mars månad och jag har listat vad som är säsongsanpassade grönsaker just nu. Se bild här nedanför.
Vågar du en utmaning?
Låt minst två av nedan grönsaker/frukter få finnas på din tallrik varje dag under hela mars!
Med vänliga hälsningar Chatarina
Lämna en kommentar