Varför är det vanligt med vaselin i hygienprodukter?

Petrolatum/petroliumgele kommer från råoljan (oljeindustrin) och har renast för att användas som vaselin/mineralolja i hygienprodukter i cirka 145 år. Det sägs att det är riskfritt och har undersöks flertalet gånger och uppfyller läkemedelsindustrins standarder för att användas i babyvård, skönhetsprodukter, hud och hygienprodukter. Även FDA, amerikanska Food and Drug Administration har godkänt petrolatum.


Svaret på frågan varför är det vanligt med vaselin i hygienprodukter är:

De återfuktande och skyddande egenskaperna vaselin ger huden.
Samt så är vaselin billigt att använda för tillverkaren.


Vår hud är vårt största organ och allt vi smörjer in där* upptas snabbt i blodet och kroppen. Det vet vi.

Varför smörjer vi då in oss med renat petroliumgele?

Vill man vara hållbar för miljön ska man undvika att köpa kosmetika och hygienprodukter gjorda på fossila bränslen som ju vaselin är.

Det finns miljövänliga alternativ till vaselin i naturliga biologiskt nedbrytbara råvaror som är återfuktande och skyddande för huden. Till och med bättre alternativ finns då vaselin täpper igen porer i huden och minskar hudens andningsförmåga och försenar läkning av skadad hud.

Jag tror att i framtiden finns det fler hygienprodukter som är fria från vaselin/petrolatum/petroliumgele. Kunskap och information om vad hygienprodukter innehåller ökar och vi blir fler människor som är medvetna och kan gör nya val på vad vi vill smörja in oss och djuren med.

Personligen tycker jag att vaselin passar bäst till att smörja in knarrande gångjärn, men man får ju tycka olika 💚

 

• Sandra Kleinau är professor i molekylär immunologi med forskning som inriktar sig på autoimmunitet. I samband med sin doktorsavhandling gjorde hon en anmärkningsvärd upptäckt som tystades ner när den kom på 1990-talet. Studien handlade om vaselin/mineraloljor. Läs mer på:

https://www.tidningenhalsa.se/artiklar/artiklar/20170524/hudvard-nder-lupp/

 

 

Lämna en kommentar