Nytto frukostbullar

Ett enkelt recept på mumsiga Nytto-frukostbullar. Det som är så bra med detta recept är att när du blandat degen så klickar du direkt upp bullarna på plåtar. Alltså degen jäses endast en gång.

Härligt att kunna blanda degen och sedan direkt få diska och städa rent i köket. 

Receptet innehåller inte smör eller olja i degen vilket ger ett lite segare bröd liknande surdegsbröd!

30 stycken Nytto frukostbullar 

INGREDIENSER:

2 dl hela linfrön

2 dl kruskakli

2 dl rågflingor

5 dl kokande vatten

1 msk salt

50 gram jäst

5 dl 37 grader fingervarm mjölk

5 msk svensk honung

15 dl vetemjöl special 

4 msk smör (till att pensla bullarna och smöra plåten med)

 

GÖR SÅ HÄR:

Lägg linfrön, kruskakli och rågflingor i en bunke. Eller i degassistenten om du har en sådan.

Häll över kokande vatten. Låt stå 30 minuter så att fröna får svälla.

Lägg jäst, salt och honung över fröblandningen.

Värrm mjölken till 37 grader celsius.

Blanda.

Tillsätt vetemjöl lite i taget under knådning cirka 6 minuter.

Degen ska vara något kladdig.

Smöra 3 ugnsplåtar.

Klicka först upp 30 stycken degbitar på ugnsplåtar.

Rulla sedan degklickarna lite lätt i handen så formen blir runda bullar. Det behövs inte rullas noga.

Sätt ugnen på 200 grader.

Låt bullarna jäsa 1 1/2 timme under en kökshandduk.

Pensla bullarnas yta lite lätt med smält smör.

Grädda cirka 20 minuter i ugnen.

Låt svalna.

Leave a comment