Säljans Lingonbröd
Säljans lingonbröd är sötat med honung. Ett grovt och smakrikt bröd som är kryddat med fänkålsfrön.
Receptet ger två limpor.
Ingredienser:
4 dl hett vatten.
1 dl olivolja
2 dl lingonsylt
1 kapsyl ättika
1 msk salt
O,5 dl honung
1 dl vetekross
0,5 dl vetekli
1 dl linfrön
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
10 dl vetemjöl special
1 pkt torrjäst
Gör så här:
Ta fram en bunke/köksassistent. Häll i hett/kokt vatten, olivolja, lingonsylt, ättika, honung, salt, vetekross, linfrön, vetekli.
Låt stå och svälla 30 minuter.
Häll i grahamsmjöl, rågsikt och torrjäst. Blanda lätt.
Arbeta in cirka 8 dl vetemjöl i några minuter.
Tillsätt resterande vetemjöl tills dess att degen gått ihop till en klump men fortfarande är lite kladdigt.
Jäs i 2 timmar.
Knåda degen lätt och forma två limpor på en ugnsplåt.
Täck med en kökshandduk och jäs i 40 minuter.
Grädda längst ned i ugnen på 180 grader i cirka 20 minuter.
Svalna på galler.
Leave a comment