Säljans Lingonbröd

Säljans lingonbröd är sötat med honung. Ett grovt och smakrikt bröd som är kryddat med fänkålsfrön.

Receptet ger två limpor.

Ingredienser:

4 dl hett vatten.

1 dl olivolja

2 dl lingonsylt

1 kapsyl ättika

1 msk salt

O,5 dl honung

1 dl vetekross

0,5 dl vetekli

1 dl linfrön

2 dl grahamsmjöl

3 dl rågsikt

10 dl vetemjöl special

1 pkt torrjäst

Gör så här:

Ta fram en bunke/köksassistent. Häll i hett/kokt vatten, olivolja, lingonsylt, ättika, honung, salt, vetekross, linfrön, vetekli.

Låt stå och svälla 30 minuter.

Häll i grahamsmjöl, rågsikt och torrjäst. Blanda lätt.

Arbeta in cirka 8 dl vetemjöl i några minuter.

Tillsätt resterande vetemjöl tills dess att degen gått ihop till en klump men fortfarande är lite kladdigt.

Jäs i 2 timmar.

Knåda degen lätt och forma två limpor på en ugnsplåt.

Täck med en kökshandduk och jäs i 40 minuter.

Grädda längst ned i ugnen på 180 grader i cirka 20 minuter.

Svalna på galler.

 

 

 

Leave a comment