Vörtbröd med honung

Här delar vi med oss av ett recept på ett saftigt och gott vörtbröd. Det blir fyra stycken limpor på detta recept.

Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 100 gram smör
  • En flaska svagdricka, 50 cl
  • En flaska julmust, 33 cl
  • 2 msk alkoholfri glögg
  • 2 dl russin
  • 1 dl honung
  • 1 msk malen ingefära
  • 0,5 msk mortlade nejlikor
  • 0,5 msk malen kardemumma
  • 0,5 msk färskt rivet citronskal
  • 16 dl rågsikt
  • 12 -14 dl vetemjöl special 
  • 0,5 msk salt
  • 1 msk smör - att pensla brödet med
  • 2 msk kallt kaffe - att pensla brödet med

Gör så här:

Smält smöret. Tillsätt svagdricka, julmust och glögg. 
Värm till 37 grader.

Smula jästen i köksassistenten. Häll över det ljumma degspadet.

Tillsätt salt, russin, kryddor, honung, citronskal.

Blanda.

Tillsätt rågsikten och hälften av vetemjölet.

Blanda i köksassistenten i cirka 5 minuter.

Blanda sakta i det sista vetemjölet, men häll inte i mer än att degen precis är färdig och endast lite kladdig. 

Jäs till dubbel storlek.

Knåda degen på mjölat bakbord.
Forma fyra stycken limpor.

Sätt ugnen på 225 grader varmluft.

Jäs i 45 minuter.

Pensla de jästa limporna med 1 msk smält smör blandat med 2 msk kaffe.

Placera brödet i ugnen. Sänk värmen till 200 grader.

Grädda i cirka 25-30 minuter.

Brödet är färdigt när innertemperatur är 97 grader i brödet.

Svalna på galler.

Skär en skiva och njut av ditt eget hembakade vörtbröd.

 

 

 

Leave a comment