Vanliga frågor

Är produkterna säkra för människor med allergi?

Allergier är personliga och vad man inte tål varierar så därför kan vi inte ge ett individuellt svar på detta. Läs innehållsförteckningen på varje produkt.

Ljusen med aromatisk eller syntetisk doftolja kan innehålla låga kvantiteter med några av de 26 ämnen som är listade av EU som möjliga allergiframkallande ämnen. Då aromatisk olja är helt naturlig är det lätt att tänka att den är icke allergiframkallande men det är inte sant, i tillexempel citrusskal finns naturligt ett ämne som kan ge allergiska reaktioner på luftvägarna.

Honung innehåller spår av pollen som kan orsaka allergiska reaktioner.

Honungsbin har en giftgadd som man kan reagera på om man blir stungen. Bin bryr sig dock inte om människor då de enbart är intresserade av blommor och vatten då de är ute och flyger, men klämmer man ett bi så kan man bli stungen. Ta bort giftgadden så snabbt som möjligt då den pumpar ut gift under en tid. 

 

Kan jag ge honung till småbarn?

Nej. Barn under 1 år ska inte äta honung på grund av att deras konkurrensflora i tarmen inte hunnit utvecklas och de kan drabbas av botulism. Botulism är en sällsynt med allvarlig sjukdom orsakad av Clostridium botulinum, bakterier som finns i naturen där bina hämtar sin föda. Risken att drabbas är väldigt liten men man bör följa Livsmedelsverket rekommendationer.

 
Hur bör honung förvaras? 

Förvara bäst i rumstemperatur.

Ställ ej flytande honung i kylskåpet, för vid 12-14 grader kristalliserar den sig snabbt. 
Vill du spara flytande honung till senare tillfälle så frys den. I frysen bibehålles alla nyttiga ämnen i honungen och kristalliseringsprocessen pausar så den behåller sin flytande konsistens.

Flytande honung kristalliseras sig efter en viss tid, hur lång tid det tar beror på andelen druvsocker och fruktsocker. Kristalliserad honung är inget fel att äta och kan värmas försiktigt i vattenbad till 32 grader för att bli flytande igen.

 

Hur kan ni ha flytande honung hela året?

Den nyslungade flytande honungen tappas direkt på burkar och läggs i frysar. När vi får en beställning tinar vi honungen i ett ljummet vattenbad. I frysen pausas den naturliga kristalliseringen av honung.

Vi kokar eller värmer aldrig en honung över 32 grader så därför finns alltid de goda bakterierna och de nyttiga aminosyrorna kvar i honungen.

Hur länge en flytande honung håller sig flytande varierar kraftigt mellan olika honung. Det beror på andelen fruktsocker och druvsocker. En honung med hög andel fruktsocker håller sig flytande längre.

Har ni någon gårdsbutik?

Nej, vi har ett litet show room i Honungshuset där våra produkter är uppställda. På Facebook och Instagram gör vi ett inlägg när det planeras in en öppen dag i Honungshuset.

Vi har en webbutik och om du vill hämta dina produkter hos oss i Honungshuset, välj ”lokal hämtning” när du checkar ut i kassan. Då plockar vi ihop dina produkter och meddelar dig när de är redo för upphämtning.

Adress är Lundagatan 13, 81152 Sandviken, men Honungshuset står med parkering direkt från Säljansvägen.

Normal ledtid för order är 24 timmar.

Vi säljer även våra produkter via återförsäljare och i deras butiker. Se återförsäljarelistan.